Dette indhold er sponsoreret

Vi bruger alle sammen mobilt bredbånd hver dag. Du gør, din mor gør, alle gør. Udviklingen med internet og teknologi går så stærkt, at vi indimellem glemmer, hvor vi kommer fra. Det bliver hurtigt hverdag med google i lommen, GPS i uret og konstant kontakt med omverdenen. Men det faktisk et meget nyt fænomen.

Hvad er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd betyder egentligt bare trådløs internetadgang. Det er altså internet, som du bruger trådløst for eksempel gennem bærbart modem, mobiltelefonen eller andre mobile enheder. Internettet bliver sendt fra mobilmaster til en indbygget antenne i dit mobile device. Mobilt bredbånd tog først for alvor fart i 2010, og er nu, cirka 10 år senere, den mest almindelige måde at være forbundet til internettet for privatpersoner.

Mobil router

Hvornår startede internettet?

Hvis vi skal helt tilbage til starten af internettet, så skal vi tilbage til 1960’erne, hvor det amerikanske militær lagde grundstenene til det, vi kender som internettet i dag. Det var dog meget primitivt.

Stille og roligt blev internet udviklet, men det gik langsomt. I 1981 var der kun 213 computere forbundet. 10 år senere var der allerede 300.000 enheder forbundet. Så gik det slag i slag. I 1996 brugte 12 % internettet, og nu er der næsten ikke en husstand i Danmark, der ikke har internet, og næsten alle danskere har forbindelse til internettet i lommen. Den ekstremt hurtige udvikling har ændret næsten alle aspekter af vores liv over utrolig kort tid.

Internet gennem fastnettelefonen

Da man begyndte at kunne bruge internet i hjemmene i Danmark, blev man forbundet via sin fastnetforbindelse. Det vil sige, at hvis nogen brugte internettet, så kunne ingen ringe til eller fra huset. Telefonen var simpelthen optaget, hvis nogen sad og brugte computeren. Forbindelsen til internettet kan slet ikke sammenlignes med de forbindelser, der er i dag. Det tog flere timer at downloade eller uploade et billede, og det kostede mange penge per minut, man var forbundet. Der var ikke mange, der havde tid og råd til at surfe på internettet. Og der var heller ikke så meget at lave derude.

Så kom 3G – og det mobile bredbånd

Internettet blev langsomt bedre og hurtigere. Mere og mere foregik på nettet og efterspørgslen var større. Det udviklede sig til WiFi, der var den første mulighed for at forbinde en computer til internettet uden ledning. De første WiFi-forbindelser krævede dog, at man sad meget tæt på sin router.

Den næste store revolution på internettet området var 3G. 3G sikrede, at man kunne gå på internettet fra sin telefon. På den måde blev internet allemandseje og altid tilgængeligt.

Nyt 5G – endnu mere hastighed

Den seneste generation af mobilt bredbånd er 5G. I Danmark begyndte udrulningen af 5G-netværket i løbet af 2019. Nu er mange steder opkoblet på den nye internettype.

5G er en helt ny type internet, der åbner for en masse muligheder. Man forventer, at 5G vil betyde, at flere i landbrugssektoren og på fabrikker vil kunne automatisere yderligere og opkoble mere til internettet, ligesom 5G baner vej for førerløse biler og mere fjernaflæsning og fjernstyring af energisektoren. For den private internetbruger kommer det også til at betyde et internet, der er markant hurtigere og bedre, end de var vant til. 5G er endnu en stor forandring, vi først kan se effekter af om mange år.

Internet i fremtiden

Udviklingen indenfor internet og mobile bredbånd har været hurtig og forudsigelig. Hvis man spurgte nogen for tyve år siden, om smartphones ville eksistere, ville de ryste på hovedet. Det er svært at spå om, hvordan internettet udvikler sig i fremtiden.

Det er dog helt sikkert, at vi bliver mere og mere forbundne og afhængige af internettet. Flere og flere opgaver løses over mobilt bredbånd, og det stiller stadig større krav til sikkerhed, hastighed og styrke. Internettet er efterhånden en del af samfundets kritiske infrastruktur, så det skal være stabilt og sikkert. Det er ikke til at forestille sig, at internettet brød ned en dag. Det ville have store konsekvenser for samfundet. På fyrre år har internettet udviklet sig fra at være en kuriositet til et livsnødvendigt værktøj.