Nutidens hjem er fyldte med gadgets, TV, spillekonsoller og meget andet, som kræver adgang til internettet for at virke optimalt. Da det oftest er meget vanskeligt eller måske endda umuligt at forbinde mange af disse enheder til netværket med et kabel, stiller det store krav til vores WiFi-netværk. Det er derfor vigtigt med det rigtige hardware, men du kan også selv gøre mange (gratis) tiltag for at optimere dit WiFi-netværk.

1. Den bedste placering af router er vigtig

For at sige det som det er – en router IKKE noget æstetisk vidunder… Og det er en af grundende til at vi gerne vil have den gemt så langt væk som det nærmest overhovedet er muligt. Men – det er desværre ikke på nogen måde optimalt. En router har brug for at der er frit omkring den for at dens antenner fungerer optimalt. Hvis din router er lukket inde i et skab eller lignende, vil den ganske enkelt ikke fungere optimalt.

Det er på samme måde vigtigt at du ikke placere din router i det en hjørne af dit hjem. Den optimale placering er centralt i huset og gerne i det område af huset hvor der er det største behov for WiFi.

Tænk også over hvilke materialer der er imellem din router og dine rum hvor du skal bruge WiFi. Nogle byggematerialer er sværere for WiFi-signalet at trænge igennem end andre. Betonvægge er som udgangspunkt svære at trænge igennem end lette vægge. Det er heller ikke optimalt at placere routeren i nærheden af glas eller andre meget hårde overflader, da sådanne overflader reflekterer signalet.

Placer gerne din router højt så der er færrest mulige forhindringer imellem routeren og WiFi forbrugerne, men stil ikke din router på loftet, da det vil betyde at signalet skal trænge igennem etageadskillelsen. Er loftet uopvarmet, vil de fugtige og kolde forhold også kunne beskadige din router.

2. Undgå andet “støjende” elektronik

WiFi er et frekvenssignal, lige som så meget andet. Derfor kan andre elektronisk apparater udsende såkaldt “støj” som kan forstyrre dit WiFi signal. WiFi fungerer på frekvenserne 2,4 GHz og 5 GHz. Særligt 2,4 Ghz er en meget anvnendt frekvens og her vil du derfor nemt kunne risikere at signalet bliver forstyrret.

Dørklokker, babyalarmer, bluetooth højtalere og mikrobølgeovne kan være nogle af synderne, hvis dit signal er dårligt eller ustabilt. Sørg for at holde disse apparater og din router, på god afstand af hinanden.

3. Sørg for din router er opdateret

Din router får løbende opdateringer til dens firmware. Firmwaren kan betragtes som din routers styresystem og på samme måde som der løbende kommer opdateringer til Windows på din computer, kommer der også opdateringer til firmwaren på din router. Sørg for at din router altid køre med den nyeste firmware.

For at tjekke om firmwaren er opdateret, skal du logge ind i din roters brugerpanel. Det er forskelligt fra router til router hvordan du logger ind, så her må du lige tjekke manualen til routeren. Du kan også kontakte din internetudbyder. Hvis de har leveret routeren, vil de typisk kunne se om den er opdateret eller ej.

Tjek også med din udbyder om dit udstyr er den nyeste model. Hvis routeren er flere år gammel, kan det nemt tænkes at der er kommet en nyere og bedre model, som du med fordel kan skifte til. Spørg din internetudbyder om ikke det er tiden til de skal sende dig en router af nyeste udgave.

4. Udvid dit WiFi-netværk

Ofte er de routere, som ofte medfølger et internetabonnement, ikke de bedste på markedet. De forsøger at oprette et godt WiFi-signal i alle retninger, men tit er rækkevidden simpelthen ikke god nok til at dække et helt hjem.

I nogle tilfælde kan det være tilstrækkeligt at opsætte en router af en bedre kvalitet, men selv det vil ofte ikke være nok til at opnå perfekt WiFi dækning.

Extender:

Mange forsøger at løse WiFi-udfordringerne ved at opsætte såkaldte WiFi-extendere. Problemet med disse er at de ofte danner et helt nyt WiFi-netværk, hvilket betyder at du kun vil opnå dækning i extenderens dækningsområde. Hvis du blot skal have WiFi til en enkelt enhed, som ikke kan nåes af routeren (f.eks. en internetradio), kan en extender være en brugbar løsning.

Men har du derimod enheder som kræver at være på samme netværk, er dette ikke en brugbar løsning, Det kan f.eks. være en Chromcast, hvor det kræves at den enhed der streames fra er på samme netværk, som cromecast’en, eller det kan være Smart Home produkter, som er afhængige af hinanden.

Mesh WiFi:

Den optimale løsning vil, i de fleste tilfælde være at opsætte et Mesh netværk system. Med Mesh WiFi, installeres der flere accesspoints i hjemmet, som tilsammen danner et WiFi-netværk. Det vil sige at på trods at der er flere accesspoints, vil der kun være et netværk og dine WiFi forbrugere, finder selv ud af at forbinde til det accesspoint, som giver det kraftigste signal. Systemet kan udvides helt efter husets størrelse og indretning.

5. Vælg den bedste frekvens

Før i tiden, kørte stort set alle WiFi-netværk, på 2,4 GHz frekvens. Men idag, har langt de fleste routere 2 frekvensområder. Nemlig 2,4 GHZ og 5 GHZ. Det kan være svært på forhånd, at sige hvilken frekvens, som vil fungere bedst. Men en god tommelfingerregel er, at hvis du er tæt på routeren vil 5 GHz være bedst og ved længere afstande, vil 2,4 GHz være det fornuftige valg.

Hvis du er tæt på din router, vil 5 GHz oftest give væsentlig højere hastighed end 2,4 GHz. Hvis afstanden er stor, kan man være nødsaget til at anvende 2,4 GHz. Her vil hastigheden være lavere.

Det er ikke alt udstyr som understøtter 5 GHz. Men, hvis det gør, er det normalt altid her du opnår den højeste hastighed.

6. Prioriter dine WiFi slugere

Vores sjette råd er en smule teknisk og kræver at du logger ind i den routers brugerflade. Det er forskelligt fra router til router, hvor du tilgår disse indstillinger – spørg din router leverandør, hvis du er i tvivl.

Vores råd er at du fortæller din router, hvilke af dine WiFi forbrugere, som er vigtigst i netværket. På den måde vil routeren prioritere de valgte enheder, når signalet skal fordeles imellem husets gadgets.

I de fleste routere hedder denne indstilling QoS (Quality of Service) Hvis QoS er aktiveret, vil den aktuelle enhed blive prioriteret højest.

7. Brug LAN kabel

Vores sidste råd er faktisk at du ikke bruger WiFi. Hvis kravene er store og hvis muligheden er der, vil vi anbefale at du kobler dit udstyr på med et LAN kabel. En kablet forbindelse imellem dit udstyr og din router, vil altid give den mest stabile og den hurtigste forbindelse.

Selvfølgelig er der rigtig meget udstyr hvor muligheden for en kablet forbindelse ikke er til stede. Men, er der mulighed for det, så brug kablet.