Fordele og ulemper ved 2,4 GHz og 5 GHz WiFi

Tidligere har WiFi netværk udelukkende været baseret på et signal med en frekvens på 2,4 GHz. Dette frekvensbånd har normalt 13 kanaler at vælge imellem. Da det i mange år har været eneste mulighed for WiFi, er der rigtig mange enheder som kører på netop 2,4 GHz frekvensbåndet. Ikke kun traditionelle routere til WiFi netværk, men også alarmsystemer, smart home produkter, babyalarmer og sågar mikrobølgeovne.

2,4 Ghz og 5 Ghz wifi er begge bånd, der anvendes til trådløs kommunikation, men de har nogle vigtige forskelle.

2,4 Ghz er det ældre og mere almindelige bånd, der blev introduceret før 5 Ghz. Det er mere modstandsdygtigt over for interferencer og kan trænge igennem vægge og genstande bedre end 5 Ghz. Det betyder, at det er bedre egnet til at dække større områder og kan være en god løsning i steder med mange vægge eller andre genstande, der kan forstyrre signalet.

5 Ghz er det nyere bånd, der blev introduceret for at løse nogle af de problemer, der opstod med 2,4 Ghz. Det har en højere båndbredde og kan derfor håndtere flere enheder og data på samme tid. Det betyder, at det er bedre egnet til at håndtere højere datahastigheder og streaming af højkvalitetsvideo. Det er også mindre modtageligt for interferencer, da det er mindre anvendt i andre teknologier end trådløst internet.

En anden vigtig forskel er, at 5 Ghz har flere kanaler end 2,4 Ghz. Det betyder, at der er flere muligheder for at undgå interferencer fra andre enheder, der bruger det samme bånd.

Det er vigtigt at bemærke, at rækkevidden for 5 Ghz er mindre end for 2,4 Ghz. Det betyder, at 5 Ghz-signalet ikke kan trænge igennem vægge og genstande så godt, og det kan derfor være svært at dække større områder med det.

I korte træk, 2,4 Ghz båndet er bedre til at dække større områder og trænge igennem genstande, mens 5 Ghz båndet er bedre til at håndtere højere datahastigheder og streaming af højkvalitetsvideo. Begge bånd kan bruges samtidigt for at få det bedste af begge verdener. Men det er vigtigt at vælge det rigtige bånd afhængigt af ens specifikke behov.

2,4 GHz

Fordele:
– Lang rækkevidde

Ulemper:
– Mange forstyrrende signaler
– Lavere hastighed

5 GHz

Fordele:
– Færre forstyrrende signaler
– Koncentreret signal
– Højere hastighed

Ulemper:
– Begrænset rækkevidde

Hvornår skal jeg vælge 2,4 GHz?

Du skal vælge 2,4 GHz WiFi, hvis du har store afstande imellem din router og din WiFi forbruger. Hvis du kun har et access-point (f.eks. kun det indbyggede WiFi i din router) og bor i et almindelig størrelse parcelhus, vil det sandsynligvis være nødvendigt at køre 2,4 GHz. I hvert fald på de enheder som befinder sig længst væk fra routeren. Hvis din router har både 2,4 GHz og 5 GHz WiFi kan du godt køre nogle enheder på det en frekvensbånd og andre på det andet.

Hvornår bør jeg så vælge 5 GHz WiFi?

Hvis du f.eks. bor i en mindre lejlighed, hvor der ikke er langt fra din routere, til ydervæggene, vil et 5 GHz WiFi signal formentlig fint kunne dække hele din bolig. Her vil du opnå fordelen af det kraftige signal og vil få højere hastighed.

Hvis du bor i et større hus og installerer et WiFi mesh system, hvor du også opnår kortere afstand i mellem de enkelte WiFi forbrugere og dine access-points, vil du også med stor fordel kunne køre 5 GHz.

Udfordringer med 2,4 og 5 GHz WiFi

De fleste moderne routere, har både 2,4 GHz og 5GHz frekvensbånd indbygget. Det betyder at mange enheder, som f.eks. en smartphone, automatisk kan koble sig på det WiFi netværk, som har det kraftigste signal. Det er jo sådan set meget smart. men, det kan også give problemer.

Skal du f.eks. streame fra din smartphone til en chromecast, vil det muligvis give problemer, hvis din chromecast er koblet op på dit 2,4 GHz WiFi og din smartphone på 5 GHz WiFi.

Hvis din router er sat op på en måde, hvor begge frekvensbånd kører på samme SSID (netværksnavn), kan du ikke umiddelbart vælge hvilket frekvensbånd du ønsker at forbinde til. En løsning på denne udfordring, kan være at ændre navnet på det ene frekvensbånd, så det eksempelvis hedder “mit-wifi-5GHz”. På den måde kan du selv vælge hvilket frekvensbånd du forbinder til.

 

5 GHz og 5G er IKKE det samme

Mange forveksler det nye 5G med 5 GHz WiFi. De to begreber har intet med hinanden at gøre.

5 GHz WiFi er som beskrevet ovenfor, en del af et trådløst netværk – typisk dit hjemmenetværk. 5G er en betegnelse for det nyeste (5. generation) mobile netværk. Altså det netværk, som din smartphone bruger til at komme på internettet med, når du IKKE er koblet på WiFi.