Fordele og ulemper ved 2,4 GHz og 5 GHz WiFi

Tidligere har WiFi netværk udelukkende været baseret på et signal med en frekvens på 2,4 GHz. Dette frekvensbånd har normalt 13 kanaler at vælge imellem. Da det i mange år har været eneste mulighed for WiFi, er der rigtig mange enheder som kører på netop 2,4 GHz frekvensbåndet. Ikke kun traditionelle routere til WiFi netværk, men også alarmsystemer, smart home produkter, babyalarmer og sågar mikrobølgeovne.

Det betyder at der ofte er mange forstyrrelser på 2,4 GHz signalet og du kan derfor opleve en ustabil WiFi forbindelse og lav hastighed.

Lidt forsimplet kan man sige at 2,4 GHz WiFi har en god rækkevidde, men til gengæld ikke så koncentreret signal, som kan begrænse hastigheden en smule.

I 2009 blev 5 GHz WiFi lanceret, som en mulig løsning til ovenstående udfordringer. 5 GHz WiFi sender med kortere bølger, som gør signalet mere koncentreret. Det giver et stabilt og hurtigt WiFi netværk, som dog til gengæld ikke har så lang rækkevidde som 2,4 GHz.

2,4 GHz

Fordele:
– Lang rækkevidde

Ulemper:
– Mange forstyrrende signaler
– Lavere hastighed

5 GHz

Fordele:
– Færre forstyrrende signaler
– Koncentreret signal
– Højere hastighed

Ulemper:
– Begrænset rækkevidde

Hvornår skal jeg vælge 2,4 GHz?

Du skal vælge 2,4 GHz WiFi, hvis du har store afstande imellem din router og din WiFi forbruger. Hvis du kun har et access-point (f.eks. kun det indbyggede WiFi i din router) og bor i et almindelig størrelse parcelhus, vil det sandsynligvis være nødvendigt at køre 2,4 GHz. I hvert fald på de enheder som befinder sig længst væk fra routeren. Hvis din router har både 2,4 GHz og 5 GHz WiFi kan du godt køre nogle enheder på det en frekvensbånd og andre på det andet.

Hvornår bør jeg så vælge 5 GHz WiFi?

Hvis du f.eks. bor i en mindre lejlighed, hvor der ikke er langt fra din routere, til ydervæggene, vil et 5 GHz WiFi signal formentlig fint kunne dække hele din bolig. Her vil du opnå fordelen af det kraftige signal og vil få højere hastighed.

Hvis du bor i et større hus og installerer et WiFi mesh system, hvor du også opnår kortere afstand i mellem de enkelte WiFi forbrugere og dine access-points, vil du også med stor fordel kunne køre 5 GHz.

Udfordringer med 2,4 og 5 GHz WiFi

De fleste moderne routere, har både 2,4 GHz og 5GHz frekvensbånd indbygget. Det betyder at mange enheder, som f.eks. en smartphone, automatisk kan koble sig på det WiFi netværk, som har det kraftigste signal. Det er jo sådan set meget smart. men, det kan også give problemer.

Skal du f.eks. streame fra din smartphone til en chromecast, vil det muligvis give problemer, hvis din chromecast er koblet op på dit 2,4 GHz WiFi og din smartphone på 5 GHz WiFi.

Hvis din router er sat op på en måde, hvor begge frekvensbånd kører på samme SSID (netværksnavn), kan du ikke umiddelbart vælge hvilket frekvensbånd du ønsker at forbinde til. En løsning på denne udfordring, kan være at ændre navnet på det ene frekvensbånd, så det eksempelvis hedder “mit-wifi-5GHz”. På den måde kan du selv vælge hvilket frekvensbånd du forbinder til.

5 GHz og 5G er IKKE det samme

Mange forveksler det nye 5G med 5 GHz WiFi. De to begreber har intet med hinanden at gøre.

5 GHz WiFi er som beskrevet ovenfor, en del af et trådløst netværk – typisk dit hjemmenetværk. 5G er en betegnelse for det nyeste (5. generation) mobile netværk. Altså det netværk, som din smartphone bruger til at komme på internettet med, når du IKKE er koblet på WiFi.